| Tytuł: | Astma. Ma ktoś? |
| Autor: | karolcia 12.5.2010, 10:50 |
| CMa ktoś astme? Jak sobie z nią radzicie? A w szkole co na to inni?Jak reagują?Często opuszczacie przez to lekcję? Ja niestety mam Najgorzej jest na wiosne, czyli mniej więcej teraz tak kwiecień/maj... W szkole mój wychowawca w ogóle tego nie u usprawiedliwienie to twierdzi, że to tylko wymówka i że mam poprawić frekfencje swoją, bo zaniżam klasową Pamiętam jak jedna nauczycielka powiedziała, że mam nie przychodzić do niej na lekcje, bo przeszkadzam (wtedy akurat miałam nasilenie...) Czasami aż smutno się robi... | |
| Tytuł: | Astma. Ma ktoś? |
| Autor: | wera 14.5.2010, 12:22 |
| ja tez mam ... a do tego starszna klase i nauczycieli kiedys miałą napad astmy.. przyszłam do szkoły i pisaliśmy spr oczywiscie kaszlałam non stop... i wtedy jedna koelzanka do mnie "ZAMKNIJ SIE WRESZCIE!" az mi sie smutno zrobiło bo ja na to nic poradzic nie moge! moja wychowawczyni rowniez twierdzi ze ja sie tylko wymiguje od tego i konczy sie na tym ze jestem pytana co lekcje... a jak odpowiadam to po chwili słysze "mozesz w koncu przestac i zaczac odpowiadac? ja sie nie nabiore na ta twoja chorobe. to nie jest sposob zeby sie wymigac od odpowiadzi!" i co zrobic? | |
Koronarografia
Koronarografia jest badaniem radiologicznym, które polega na wybiórczym wypełnieniu tętnic wieńcowych środkiem cieniującym (roztworem kontrastowym).
Odmę można rozpoznać w bardzo łatwy sposób, gdyż jej objawy są bardzo specyficzne. Mianowicie pierwszym objawem będzie pojawienie się nagłego przeszywającego bólu w klatce piersiowej.
ADHD
Wyróżnia się dwie odmiany tego zaburzenia: typowe ADHD w którym oprócz nadpobudliwości ruchowej występują jeszcze zaburzenia uwagi. Dlatego często to schorzenie nazywa się zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi albo zaburzeniami hiperkinetycznymi.